Dans in de zorgsector

Heel wat ‘mantelzorgers’ worden er dagelijks mee geconfronteerd: de zorg voor hun dementerende zieke ouder brengt heel wat emoties mee. Waar professionele zorgverleners leren een balans vinden tussen zorg geven en ‘afstand’ nemen, is die balans voor de mantelzorger niet zo evident. vzw Inti biedt met choreografe Anabel Schellekens een verrassend eenvoudige maar zo vernieuwende aanpak gebaseerd op dans en muziek. In Parothea willen we haar een zaal en een publiek geven om haar aanpak voor te stellen met voorbeelden uit de praktijk – en met een kennismakingsdag om zelf te ervaren hoe je anders communiceert en contact legt met de zieke oudere. We geloven in de helende werking van dans en aanraking.

Wat deed ik?

Door recente opname van dementerende familieleden in woonzorgcentra (Zilversterre, Lovenbos) heb ik mij geëngageerd om in die centra contacten te leggen met de event-medewerkers. Dat leidde aanvankelijk tot het organiseren van muzieknamiddagen, dansvoorstelling in het WZC, de cultuurquiz en samen zingen met Tars Lootens aan de piano. Allemaal fijn zo lang er ‘contact met de oudere’ mogelijk is. Echter wanneer de communicatie door het vergeten wegvalt, ontstaat er een schrijnende ‘eenzaamheid’ zowel voor de oudere als voor de mantelzorger.

Zo merkte ik het werk ‘Stil Bewogen’ op dat voor de bewoners van Huis Perrekes in Geel is doorgegaan. Ik contacteerde de choreografe Anabel Schellekens en vroeg haar of dit voor herhaling vatbaar was in onze WZC. Uit onze gesprekken bleek dat het ‘binnenhalen’ van zo een activiteit in een WZC eerder een beslissing is van beleidsmakers. Contact maken met de beleidsmakers is ver boven mijn mogelijkheden.

Zo komen we uit om ‘Stil Bewogen’ hier in Parothea te laten doorgaan.

  • Ik organiseer een info avond met Anabel om haar ervaringen te delen met een groter publiek van mantelzorgers, verzorger en wie met danstherapie wil werken.
  • Bij voldoende interesse volgt daarop een workshop ‘AANRAKEN EN VERTROUWEN’ voor de mantelzorger, de familie, de zorgverlener. In deze workshop werken 3 dansers van vzw INTI rond contact maken met de handen en hierin intens te luisteren. De focus ligt op het ervaren van een zachte manier van aanraken waarin ‘leiden en volgen’ samenvloeien. In de workshop leer je verschillende manieren van contact maken met de handen en welke voorwaarden er nodig zijn om een veiligheidsgevoel en vertrouwen op te bouwen.

Waar gaan de centen naar toe?

  1. Met jouw bijdrage maak je het organiseren van de info avond mogelijk
  2. Geen geld maar wel interesse om mij te helpen bij de organisatie van dit project? Graag! Geef me een seintje!

Contact: inti vzw – Mezenstraat 94, 3061 Leefdaal – Anabel Schellekens, choreografe – inti@intivzw.be| www.intivzw.be | 0486/98 40 54